VPN Technology comparison guide

Telecomunications networks are evolving naturally toward IP-enabled platforms as a replacement for private lines. These converged networks are easier to manage, and should deliver high availability, network security, scalability and Quality of Service (QoS). Three basic IP VPN technologies are used today to create network architectures: Multi Protocol Label Switching (MPLS), IP Security (IPSec) and Secure Socket Layer (SSL). Many companies are using combinations of these VPN technologies to design unique solutions that will meet their business needs. This white paper discusses the strengths and weaknesses of these options so that you can make good choices and design an optimized infrastructure that makes the most of the available technology.

 

کتاب های مرتبط با فناوری اطلاعات(۲)


  • مرکز داده
    با شروع هزاره سوم، بسیاری از محققان و اندیشمندان به نقش بارز فناوری اطلاعات در توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جوامع اذعان دارند. ایشان با توجه به تحولات شگرف در فناوری ارتباطات در دهة 90 میلادی اعتقاد به نقش مهم فناوری اطلاعات به عنوان منبع تحولات بنیادین در قرن بیست و یکم در جهان دارند. امروز باور جهانی به نقش مهم فناوری اطلاعات و ارتباطات در کاهش مشکلات فقر، نابرابری، بی‌سوادی، بهداشت و غیره دارد. در این راستا این فناوری می‌تواند بخشی از استراتژی ملی توسعه در هرکشور قلمداد شود. در حال حاضر با توسعه شبکه‌های ارتباطی اینترنت و رشد نمائی وب سایت‌ها، امکان ایجاد ارتباط میان پایگاههای داده‌ای و اطلاعاتی فراهم شده و موجب ایجاد جریان بی‌سابقه اطلاعات شده است. در این راستا بسیاری از سازمانها و نهادهای بین‌المللی به تحقیق و ایجاد مراکز داده‌ دست زده‌اند. با ایجاد این مراکز امکان به اشتراک‌گذاری مجموعة ‌منابع داده بصورت یکپارچه و پویا به عموم فراهم می‌شود. ارائه خدمات اطلاع‌رسانی، تجزیه و تحلیل داده‌ها و در نهایت نمایه سازی آنها در محیط ایمن از جمله اهداف اولیه این مراکز می‌باشد.
  • معماری کلان پروژه های پیشتاز کلیدی کشور
    امروزه شناخت روندهای فناوری، معماری‌های کلان مربوط، ذخیره و پردازش داده‌ها، امنیت، مدیریت، نگهداری و به‌روزآوری سیستم‌های رایانه‌ای و بکارگیری مؤثر و مفید شبکه‌های تلفیقی جهانی به راحتی دولت‌ها را قادر می‌سازد تا در رویاروئی با این دسته از چالش‌ها برخورد مناسبی را اتخاذ نمایند. بهره‌مندی از کارشناسان، نخبگان و اطلاعات جهانی می‌تواند پاسخگوی نیازهای این دسته از معضلات و چالش‌ها باشد، اما زمانی که با گروه پیچیده‌تر در سلسله مراتب چالش‌ها یعنی رویه‌ها و فرایندها روبرو می‌شویم ورود مفاهیم غامض توسعه منابع انسانی فرایندهای تشخیص، تخصیص و به هزینه‌گرفتن بودجه‌های عمومی، تعیین نقاط سربه سر اقتصادی طرح‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات چالش‌های جدی وبنیادین را پیش روی دست‌اندرکاران حرکت‌های ملی قرار می‌دهد. اما مفاهیم سازمانی که در برگیرنده مدل‌های سازمانی قبل از عصر اطلاعات، حدود اختیارات چندگانه نزاع‌‌های بخشی و فرابخشی، اختیارات قانونی و ضوابط و مقررات ملی و محلی است، به عنوان جدی‌ترین و مشکل‌ترین سطح چالش‌ها در پیش‌روی رهبران سیاسی و برنامه‌ریزان دولت‌ها قرار دارد.

  • تراکنش های مالی
    با شروع هزاره سوم، بسیاری از محققان و اندیشمندان به نقش بارز فناوری اطلاعات در توسعه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جوامع اذعان دارند. ایشان با توجه به تحولات شگرف در فناوری ارتباطات در دهة 90 میلادی اعتقاد به نقش مهم فناوری اطلاعات به عنوان منبع تحولات بنیادین در قرن بیست و یکم در جهان دارند. امروز باور جهانی به نقش مهم فناوری اطلاعات و ارتباطات در کاهش مشکلات فقر، نابرابری، بی‌سوادی، بهداشت و غیره دارد. در این راستا این فناوری می‌تواند بخشی از استراتژی ملی توسعه در هرکشور قلمداد شود. تجارت الکترونیکی در گسترة فناوری اطلاعات، یکی از شاخه‌‌های نوین و پیشرو در جهت ارتقاء دانش و تمدن بشری بشمار می‌رود و ابعاد تکنولوژیکی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را تحت تأثیر خود قرار داده است. براین اساس نزدیکی روزافزون جوامع بشری به یکدیگر و نیل به دهکده جهانی از اهداف عمده آن می‌باشد. دستیابی سریع به اطلاعات صحیح در بعد اقتصادی رمز موفقیت و کامیابی در این عرصه بین‌المللی است.

  • دولت الکترونیکی
    در ارتباطات شهروندان و دولت از فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT)، استفاده شایانی به عمل می‌آید. این امر، کارآیی فرآیندهای موجود از قبیل جستجوی اطلاعات یا عملیات مالیاتی را افزایش داده و آنها را مشتری‌محور می‌نماید. اما صرف بهبود فرآیندهای موجود نمی‌تواند وجه تمایزی برای جامعه اطلاعاتی از جامعه صنعتی که سال‌های مدید حاکم بوده است، باشد. فناوری ICT نه‌تنها امکانات نوینی ایجاد می‌کند بلکه امکانات و روابط موجود را نیز دگرگون می‌سازد. این فناوری نه یک ابزار الکترونیکی محض، که ارائه‌دهنده مفهومی کاملاً نوین جهت تشریک مساعی، تخصیص مسئولیت‌ها و نظارت بر امور می‌باشد. لذا در دولت نیز صرف بهبود سازمان دولتی به شکل موجود آن و ارتقای روابط دولت و شهروندان هر قدر هم مهم به‌نظر برسد، کافی نخواهد بود. چنانچه دولت محدود به این امر شود با بحرانی جدی روبرو شده و از ایفای نقش در جامعه پویای امروزی باز می‌ماند. دولت به ناچار می‌بایست هوشیار بوده و پیوسته تأثیر تحولات جدید را بر عملکرد و سازمان‌دهی خود مورد بررسی قرار دهد .

  • ایجاد توسعه ی پویا ،گزارش نهایی مؤسسه فرصتهای دیجیتال
    بررسی رویکردهای کشورهای درحال توسعه به ICT نشان می‌دهد که ICT می‌تواند بعنوان بخشی از استراتژی ملی توسعه، نقش مهمی ایفا کند. در این راستا، کشورهای مورد نظر استراتژیهای متفاوتی را دنبال می‌کنند: برخی ICT را برای توسعه صادرات (نظیر کاستاریکا و تایوان) یا ایجاد ظرفیت داخلی (نظیر برزیل، هند و کره) درنظر می‌گیرند و برخی دیگر بدنبال استراتژیهایی هستند که از ICT بعنوان عامل ایجاد توسعه‌های اجتماعی و اقتصادی استفاده نمایند. کشورهایی که از ICT بعنوان عامل ایجاد توسعه استفاده می‌کنند به دو دسته تقسیم می‌شوند: دسته اول بر تحکیم موقعیت اقتصادی کشور و استفاده از مزایای رقابت در اقتصاد جهانی توجه دارند (نظیر مالزی و ترینیداد و توباگو). دسته دوم صراحتاً بر استفاده از ICT برای حصول اهداف توسعه‌ای که در اجلاس سران هزاره سازمان ملل تعیین شدند، می‌پردازند (نظیر استونی و آفریقای جنوبی).

  • مالکیت معنوی ، ویژگی‌ها و کاربردها
    با آغاز به کار شبکه اینترنت و رشد فراگیر آن در سطح جهان، موضوع نام‌گذاری و آدرس‌دهی پایگاه‌های مختلف در اینترنت و ارجاع میزبان¬های مختلف به همدیگر از مسائلی بود که بسیار حساس به نظر می‌آمد؛ تدابیری اتخاذ شد، که بر اساس آن به هر نشانی اینترنتی یک نام و بالعکس اطلاق شده و هر میزبان در شبکه، دارای یک نام خاص (نام دامنه) باشد. بنابراین برای ایجاد تسهیلات و نیز تشخیص نام دامنه‌، سیستم نام‌گذاری نام‌های دامنه (DNS) پایه‌ریزی شد. در این سیستم با وارد کردن نام دامنه در یک مرورگر وب یا در برنامه کاربردی و با پردازش‌های میانی، تبدیل به یک نشانی آی‌پی (IP) شده و مرورگر وب یا برنامه می‌تواند به کمک نشانی آی‌پی مقصد، ارتباطات لازم را برقرار کرده و داده‌ها را انتقال دهد. امروزه درباره اهمیت مالکیت معنوی و حفظ آن در سطوح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی مباحث فراوانی مطرح است و گسترش ارتباطات از طریق شبکه جهانی اینترنت و قابلیت دسترسی سریع به تمامی اطلاعات برخط بر اهمیت حفظ این نوع مالکیت افزوده و براعتبار آن می‌افزاید.

  • زوال فاصله‌ها؛چگونه انقلاب ارتباطات زندگی ما را تغییر خواهد داد؟
    از آنجا که مکان و فضا عناصر و اجزای اصلی در هویت و حتی معرفت اجتماعی‌اند، لذا همواره برای اصحاب دانش و فرهنگ مورد تأکید بوده‌اند، احساس متمایز بودن از دیگران که جدایی‌ناپذیر از هویت اجتماعی است نیازمند وجود مرزهای پایدار و کمتر نفوذپذیر است، به بیان دیگر مرزپذیری مکان و به تبع آن فضا امکان تمایز و تعلق به گروههای خاص فرهنگی و اجتماعی را بیشتر می‌کند. این کارویژه‌های هویت‌بخش اکنون در حال تغییر است، مکان‌بندی زندگی اجتماعی بدان‌سان که در جوامع سنتی مشهود بود، در حال دگرگونی است. البته این به معنای آن نیست که عصر ارتباطات و فرایند جهانی شدن مکان و محل و سرزمین را از بین می‌برد. اما مسئله‌ای که پیش روی ماست تحول رابطة میان مکان با هویت و معرفت انسانی و اجتماعی است، رابطة سنتی میان فرهنگ با قلمروهای جغرافیایی در حال تبدیل به رابطه‌ای جدید است. در موقعیت جدید انسانها و جوامع از دایرة تنگ و محدودکنندة زمان فراتر رفته‌اند و در گستره‌ای پهناور از فضا و زمان با یکدیگر رابطه برقرار می‌کنند. آنچه روشن است، جایگزینی رابطه‌ای پیچیده و دوسویه میان انسان امروز و محیط فرهنگی و اجتماعی او به جای رابطة مستقیم و سادة گذشته است،

  • مجموعه مقالات نقش مراکز داده در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات
    دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی با همکاری پارک فناوری پردیس همایش نقش مراکز داده در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در روزهای اول و دوم دی ماه 1383 در تهران برگزار کرد. هدفهای این همایش عبارت بود از: تدوین استانداردها و ادبیات مشترک؛ جلوگیری از موازی‌‌‌کاری و اتلاف منابع؛ و تشریح وظایف و تعریف مأموریت دستگاهها. از نتایج همایش، ارایه مقالاتی در حوزه‌های: بررسی جنبه‌های فنی و اجرایی، کاربردها، مدیریت و موضوعات حقوقی مراکز داده بود. دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی به‌منظور اشاعه دستاوردهای این همایش، مجموعه مقالات این همایش را در یک مجلد ویرایش و تدوین کرد که اینک به جامعه علمی کشور تقدیم می‌شود. در این مجموعة مقالات افزون بر چهارده مقاله ارایه شده، همچنین سند راهبردی مراکز داده کشور و آیین‌نامه مرکز خدمات داده اینترنتی (IDC) نیز در پایان اثر به خوانندگان ارائه شده است. دبیرخانة شورای عالی اطلاع‌رسانی هیچ‌گونه تغییر و تصرفی در محتوای مقالات اعمال نکرده و صرفا به‌منظور یکسان‌سازی الگوی ارایه مقالات به ویرایش صوری آن اقدام کرده است. همچنین معادل لاتینی تمام اختصارات متن مقالات در پانوشتها ارائه شده است.

  • مقدمه ای بر معماری سازمانی (ویژه مدیران)
    «معماری سازمانی» رویکرد تقریباً جدیدی است که امروزه بعنوان روشی موثر در تطبیق اهداف راهبردی سازمانها با فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی آنها شناخته شده است. مبحث فوق که تقریبا از اواخر دهه هشتاد و به موازات پیشرفتهای چشم‌گیر در حوزه فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی آغاز شده است روز به روز کاربردهای بیشتری یافته و روشها و ابزارهای مربوط به آن در حال تکامل هستند. در حال حاضر این روش در اغلب کشورهای دنیا مورد استفاده بوده و تقریباً مزایای آن برای مدیران اغلب سازمانها شناخته شده است. با توجه به نقش محوری مباحث «معماری سازمانی» در برنامه‌ریزی‌های کلان فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیز پیش‌بینی‌های صورت گرفته در رابطه با جایگاه آتی آن در سازمانهای مدرن دنیا، آشنایی مدیران بخشهای دولتی و خصوصی با مفاهیم پایه، مزایا، و نیز کلیات فرایند اجرای معماری سازمانی، می‌تواند کمک شایانی به همگرایی فعالیت‌های برنامه‌ریزی راهبردی و نیز هدایت تغییرات سازمانی نماید.

  • گزارش چکیده پروژه های کلیدی برنامه توسعه و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران (تکفا)
    پس از گذشت سه سال از مرحله ی نخست اجرایی برنامه ی تکفا تا پیش از برنامه ی چهارم توسعه ی اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی کشور، ارائه دستاوردها و گزارش خروجی های حاصل از عملکرد پروژه های کلیدی دستگاه های مختلف، برای اولین بار در مجموعه ای مدون انتشار یافته است. این مجموعه گزیده ای از 5000 پروژه فرابخش، بخشی و مشارکت منابع اجرا شده با کلیه ی اعتبارات تکفا می باشد. سایر گزارش ها از قبیل گزارش تفصیلی و مدیریتی مشارکت منابع پیشتر از طریق همین پایگاه اطلاع رسانی ارائه گردیده است.

  • مجموعه قوانین و مقررات فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
    جامعه اطّلاعات یکپارچه، تبلوری مجدد از کلیه فرایندهای متعارف و سنتی اجتماعی نظیر کسب و کار، آموزش و ... و حتی فعالیتهای شخصی، نظیر تفریحات و مانند آن در قالبی نوین و گستره‌ای وسیع‌تر با استفاده از فنّاوری ارتباطات و اطّلاعات (ICT) است. بررسی تجارب دیگران، بیانگر این واقعیت است که حرکتهای توسعه ICT که منشأ بخشی و یا نهادی داشته و فاقد یک برنامه جامع فرابخشی ملی بوده‌اند به سطح مطلوب کارایی نیانجامیده‌اند. همچنین در برخی موارد، نتایج این‌گونه حرکتها به عنوان عوامل کند کننده و محدود کننده حرکتهای ملی هم‌افزا نیز مطرح شده‌اند. لذا تحقق جامعه اطّلاعات یکپارچه در کشور، مستلزم یک برنامه‌ریزی راهبردی و اجرای آن در سطح ملی و در بخشهای مربوط است که باید با هماهنگی، هم‌اندیشی ملی و در سطح مدیران و کلیه کارکنان کشور و با توجه به تجارب کشورهای پیشتاز صورت پذیرد. با توجه به چشم‌انداز بیست ساله کشور و برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دستیابی به رشد اقتصاد ملی دانایی‌محور در تعامل با اقتصاد جهانی، نیازمند هم‌سویی تمامی بخشها و زیرمجموعه‌های کشور در به‌کارگیری فنّاوری ارتباطات و اطّلاعات و تبدی

  • گزارش روند برگزاری اجلاس جهانی سران در باره جامعه اطلاعاتی (wsis) و مشارکت ایران (ژنو 2003)

  • قوانین نوین اقتصادی در عصر شبکه ها
  • ادله الکترونیکی
    این کتاب، در زمینه کشف و استناد به ادله الکترونیکی، به ویژه ادله مبتنی بر سیستمهای رایانه ای، راهکارهایی ارائه می دهد.اطلاعات بسیار مهمی راجع به افراد و مشاغل،به صورت الکترونیکی ایجاد، ذخیره،پردازش و مبادله می شوند که می توانند نقش مؤثری در فرایند دادخواهی یا تعقیب جزایی داشته باشند. اصولآ نسخه های الکترونیکی می توانند اطلاعات ارزشمندی را ارائه دهند که در نسخه هاس کاغذی وجود ندارد. از آنجا که شرکت ها و اشخاص به طور گسترده ای به سیستمهای رایانه ای خود وابسته شده اندة توجه وکلا و مجریان قانون، به ذخایر ارزشمند اطلاعاتی که در این سیستم ها نگهداری می شوند معطوف شده است. این اشخاص به طور جدی جهت کشف و ارائه داده های الکترونیکی در تمامی دعاوی خود اهتمام می ورزند. نکته جالب توجه دیگری که در کتاب مطرح شده است، راهکارهای دفاعی است که خوانندگان می توانند در دعاوی احتمالی خود و متناسب با قوانین جاری اتخاذ کنند تا از خطرات و هزینه های ناشی از کشف و ارائه ادله الکترونیکی در امان بمانند.
  • جرایم سایبر
    هر روزه نیاز شتابان به گسترش کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور خودنمایی می‌کند. ایجاد و تعمیق این کاربری مستلزم شکل‌گیری زیرساخت‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است. از این دست می‌توان به زیرساخت‌های حقوقی اشاره کرد. مقررات حقوقی که به تنظیم روابط متقابل فعالان خصوصی و دولتی این حوزه می‌پردازد و ‌بایستی افزون بر قواعد عام جهانی متآثر از روابط فرهنگی حقوقی هر نظام اجتماعی باشد. در این راستا پیدایش شاخه‌های جدید حقوق کیفری و تدوین مقررات فنی جزایی، همواره موضوع نوینی برای قضات، وکلاء، حقوقدانان و سایر علاقه‌مندان به مباحث حقوقی بوده است. از این رو بررسی حقوق کیفری رایانه‌ای مورد توجه قرار گرفته است . فنی و تخصصی بودن امور رایانه‌ای‌ و فعالیت‌های اینترنتی، حقوق کیفری مرتبط با آنها را نیز به کلی فنی و تخصصی ساخته است. گسترش روزافزون فناوری اطلاعات ، تدوین مقررات جزایی مرتبط با رایانه و اینترنت و تعلیم عمومی آنها را ناگریز می‌سازد تا با آگاهی عمومی مردم نسبت به جرائم سایبر از یک طرف و آگاهی فنی و تخصصی قضات و حقوقدانان از طرف دیگر، ضریب امنیت و سلامت محیط سایبر افزایش یابد. کتاب حاضر با عنوان جرای

  • نگاهی به شورای عالی اطلاع‌رسانی
    شورای عالی اطلاع رسانی به منظور سیاست گذاری در امر اطلاع رسانی و هدایت شبکه ها و مراکز اطلاعاتی و هماهنگی فعالیت آنها و همچنین تدوین برنامه های میان مدت و بلند مدت در زمینه تحقیقات بنیادی، توسعه ای و کاربردی اطلاع رسانی در قالب نظام اطلاع رسانی نظام جمهوری اسلامی ایران در سال 1377 تصویب و تشکیل شده است. دبیر خانه شورا با هدف آشنایی بیشتر با جایگاه و عملکرد شورا، مجمو عه حاضر را در بخش های مستندات و تشکیلات، مصوبات و فعالیت ها، عملکرد کمیسیون های تخصصی و آیین نامه ها تهیه و منتشر کرده است.

  • مجموع قوانین‌داوری ومیانجیگری WIPO ‌‍‌[وایپو]
    کتاب قوانین میانجیگری و داوری، در راستای ایجاد فضای قانونی و ضابطه مند برای رعایت حقوق و مالکیت معنوی(IP: Intellctuall Property) در قلمرو و محیط رایانه ای و اینترنتی کشور و تبیین انواع کاربردها، ویژگیها،مشکلات مرتبط و نیز ارتقاء آگاهی دست اندر کاران به ابعاد مختلف این موضوع مهم که نقش مؤثری در گسترش و ارتقاء بازار و اشتغال صنعت ICT کشور خواهد داشت، ترجمه و در اختیار صاحب نظران قرار گرفته است
  • کتاب های مرتبط با فناوری اطلاعات

  • گزارش چکیده پروژه‌های کلیدی برنامه توسعه و کاربردی فناوری ارتباطات و اطلاعات ایران ( تکفا )
    در ایام اهتمام جامعه جهانی به شکل‌دهی مفاهیم جامعه اطّلاعات از تنظیم سند اهداف هزاره (1380) تا اعلامیه ژنو (1382) و سپس نشست‌سران درتونس (1384) دولت ایران عزم خود جهت حضور مؤثر در این دگردیسی فراگیر را، با تصویب برنامه توسعه و کاربری فنّاوری ارتباطات و اطّلاعات در ایران (تکفا) در قالب هفت طرح راهبردی آشکار نمود. برنامه تکفا در آن برهه از زمان به دنبال تحقق حداقل الزامات جامعه اطّلاعات در چهارچوب توسعه کاربری فناوری ارتباطات و اطّلاعات با نگرش جامع‌گرا و خدمات محور بود. با طرح چشم‌انداز اقتصاد دانایی محور برای توسعه فناوری ارتباطات و اطّلاعات -که پس از آن در برنامه‌های بلندمدت و از جمله برنامه چهارم توسعه ایران، محور اصلی برنامه‌ریزی‌ها قرار گرفت- نقش فنّاوری ارتباطات و اطّلاعات با رویکرد فنّاوری توانمندساز در تعامل با سایر اهداف و بخش‌های توسعه تعریف گردید.
  • تنوع فرهنگی و زبانی در جامعه اطلاعاتی
    فضای شبکه‌ای نه تنها اطلاعات را انتقال و انتشار می‌دهد، بلکه خود نیز ابزاری برای برقراری ارتباطات و تبادل آراست. گنجینة اطلاعاتی که از فرهنگها و ارزشهای مختلف در اینترنت موجود است، انسان را قادر می‌سازد تا از یک سو بر فرهنگ خود باقی بماند و از سوی دیگر در معرض نفوذ دیگر فرهنگها باشد. اما مشکل اینجاست که اطلاعات و خدمات قابل دسترسی در اینترنت معمولاً به زبانهای اصلی و عمدة جهان نوشته شده‌اند. اگر این شرایط تغییر نیابد، شاهد تضعیف تنوع زبانی و فرهنگی و نیز نابودی سریع زبانها، رسوم و سنتها خواهیم بود.
  • دگرگونی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی
    اینترنت، شبکه جهانی وب، تلفن همراه، تلویزیون دیجیتال، و شمار زیادی از دیگر فنّاوریهای اطلاعات و ارتباطات (فاتا) نوین هر روز معبری جدید برای تحول راه و رسم زندگی، کار، آموختن و ارتباطات ما می‌گشایند. گشایش راهبردی فرصتها، جهت‌دهی دوباره و یا از دست دادن آنها با هدف اساسی کسب مزایای اجتماعی و اقتصادی عمده و متنوع برای مردم سراسر کره زمین است. در همین حال، تصمیمهایی که بر طراحی، دستیابی، و استفاده (یا عدم استفاده) از این فناوریها تأثیرگذارند، ممکن است درهای نادرستی را باز کنند و یا ببندد و درنتیجه افراد، اجتماعات، کشورها و مناطقی را از نعمتهای قابل حصول توسط کسانی که بهتر می‌توانند امکان دستیابی برای خود، و از خود به جهان را کنترل کنند، محروم سازند.
  • علم در جامعه ی اطلاعاتی
    به همان نسبت که ماشین چاپ حوزه‌های قابل دسترسی مردم را گسترش داد، اینترنت نیز شبکة خود را بیش از پیش گسترده می‌کند تا جمعیت بیشتری را دربر گیرد؛ اینترنت قوانین موجود دربارة کسب اطلاعات را تغییر می‌دهد، راههای دسترسی مردم به علم جدید را اصلاح می‌کند، فرایندها را تسریع می‌بخشد، و در عین حال ارزشها، گرایشها و چالشهای جدید را برمی‌انگیزد. اصطلاح «جامعة اطلاعاتی» در پایان قرن بیستم برای توصیف جامعه‌ای وضع شد که در آن فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی (فاوا) جزئی از زندگی روزمره شده است؛ به طوری که برای مردم سراسر جهان، استفاده از ماشینهای خودپرداز بانکی، گوش کردن به رادیو، داشتن تلفن همراه، جستجو در اینترنت، یا مراجعه به صندوق پست الکترونیک به صورت امری کاملاً عادی در آمده است.
  • یادگیری آزاد و از راه دور؛ بررسی گرایش ها،خط مشی و راهبرد
    یادگیری آزاد و از راه دور به عنوان یک نیروی سهیم در پیشرفت اجتماعی و اقتصادی به سرعت به رکنی مقبول و ضروری در نظامهای آموزشی کشورهای هم توسعه‏یافته هم رو به توسعه تبدیل می‏شود که در کشورهای رو به توسعه حتی اهمیتی خاص یافته است. این رشد از سویی از علاقه آموزگاران و مربیان به کاربرد فناوریهای مبتنی بر اینترنت و فناوریهای چندرسانه‏ای است و از دیگر سو مرهون پذیرش این حقیقت که شیوه‌های سنتی آموزش باید با روشهای نو تقویت شود، البته اگر قرار باشد که حق اساسی همه انسانها برای یادگیری تحقق یابد. جهانی شدن آموزش از راه دور فرصتهای زیادی برای کشورهای رو به توسعه ایجاد می‏کند تا اهداف نظام آموزشی خود را برآورده سازند. دو عامل عمده باعث رشد انفجاری یادگیری از راه دور شده است: نیاز فزاینده به ارتقا و بازآموزی مستمر مهارتها؛ و پیشرفتهای فناوری که به گونه‏ای روزافزون امکان آموزش موضوعات هر چه بیشتری را از راه دور ممکن کرده است.
  • بررسی و سنجش جوامع اطلاعاتی و دانش محور: چالشی آماری
    پیدایش جامعه جهانی اطلاعات یا دانش‌محور را می‌توان هم یک فرصت و هم یک چالش تلقی کرد. این تحول برای جوامعی که از قبل درصدد بهره‌برداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات برآمده‌اند، فرصت به شمار می‌آید و برای دیگر جوامع چالش. متأسفانه تاکنون این تحول با نابرابری شدید در امکان دسترسی به این فرهنگ جدید میان کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه و همچنین میان بخشهای برخوردار و محروم در درون جوامع همراه بوده است. تأمین زیرساخت یکی از شرایط لازم است، اما شرط کافی برای رفع این نابرابری نیست. هنجارهای محلی در زمینة آداب و رسوم، سنتها و برداشتها اغلب نقش نیروی محرکه و یا ترمز را در دسترسی به این فناوریها ایفا می‌کنند. این موضوع باید مد نظر کسانی باشد که سیاستهای ملی را رقم می‌زنند تا بتوانند جامعة خود را به سوی جهانی سوق دهند که در آن شعار « اطلاعات برای همگان» به یک واقعیت تبدیل شود.
  • متن های بنیادی یونسکو درباره ی جامعه اطلاعاتی
    «یونسکو با کمک به نهادهای اطلاعات گروهی به شناخت و درک متقابل ملتها یاری می‌رساند؛ بدین‌منظور, این سازمان توافقنامه‌های بین‌المللی را که برای روان‌سازی چرخش آزاد اندیشه‌ها از طریق زبان یا تصویر مفید تشخیص می‌دهد توصیه می‌کند». این عبارت از مادة نخست کنوانسیون بنیادین یونسکو، مصوبة‌ 16 نوامبر 1945 در لندن، پایتخت انگلستان، نشان‌دهنده درستی و اهمیت مأموریت سازمان در زمانی است که اندیشه دربارة‌ تبیین و آیندة‌ جامعة‌ اطلاعاتی در حال شکل‌گیری است. این ارجاع دارای اهمیت است. در واقع این عبارت در وهلة‌ نخست نشان می‌دهد افزایش و تنوع عوامل ارتباطات و رسانه‌ها، از مطبوعات نوشتاری گرفته تا اینترنت، تا چه حد برای سازمانی که مسئولیت «روان‌سازی چرخش اندیشه‌ها از طریق گفتار و تصویر را برعهده دارد» مهم است.

  • جامعه ی اطلاعاتی در آیینه ی پژوهش
    «جامعه اطلاعاتی» مفهومی است که بسیار به کار رفته و اصطلاحی است که کاربرد عمومی پیدا کرده ولی حقیقت آن است که این مفهوم به واقعیتی پیچیده اشاره دارد که تفسیرهای متعددی را می‏پذیرد. حال، در مورد مطالعاتی که هدفشان تعریف و ترسیم خطوط کلی این مفهوم است، چه باید گفت؟ مطالعاتی که هم به‏ خاطر گوناگونی رسانه‌های ارتباطی موجود و هم به لحاظ تنوع موضوعات مورد تحلیل، و نیز به لحاظ اهداف و روشهای پژوهش به نتایج عمیقاً متفاوتی رسیده‏اند. با این همه دقیقاً به این دلیل که«جامعه اطلاعاتی» عرصه‏ای در حال تغییرات دایمی است به نظر ضروری می‏رسد که گزارشی از پیشرفتِ وضعیت کنونی پژوهشهای انجام شده در این زمینه ارائه شود.

  • مسائل جنسیتی در جامعه ی اطلاعاتی
    فناوریهای اطلاعات و ارتباطات دستیابی زنان را به خودگردانی در زندگی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی‌شان تسریع می‌کنند و برابری جنسیتی را ارتقا می دهند. اما این توان بالقوه تنها هنگامی جنبة‌ عینی به خود می‌گیرد که ابعاد جنسیتی جامعة اطلاعاتی ـ یعنی نیازهای کاربران، شرایط دسترسی، سیاستهای مربوط به این فناوریها (ICT)، چهارچوب کاربری و مقررات مربوط به آن ـ در ذهن همة مخاطبان نقش بندد. فقر، بی‌سوادی و کمبود دانش انفورماتیک و موانع زبانی از عواملی هستند که به طور کلی، مانع دسترسی به زیرساختهای فناوریهای اطلاعات و ارتباطات به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه می‌شوند؛ اما این مسائل در مورد زنان جدی‌تر بروز می‌یابند.
  • آموزش در جامعه اطلاعاتی
    سازمان ملل متحد در دهه گذشته بر اهمیت فراوان آموزش به عنوان حق انسانی و عامل تأمین‏کننده توسعه اجتماعی ـ اقتصادی تأکید کرده است. کنفرانس جهانی آموزش برای همه که در سال 1990 در شهر جامتین تایلند برگزار شد، درواقع همایشی بود برای مقابله با بحران اصلی آموزش یعنی نادیده انگاشتن حق کشورهای در حال رشد در دسترسی به فناوریهای آموزشی. این همایش دیدگاه وسیعی از آموزش به همه معرفی کرد که دربرگیرنده مراقبتهای اولیه از کودکان، آموزش بزرگسالان، آموزش برای جوانان و «دانش» و مهارتهای لازم برای زندگی بهتر و توسعه دقیق و پایدار بود.

  • فناوری های اطلاعات و ارتباطات در عرصه ی آموزش معلمان
    نظامهای آموزشی در سراسر جهان، فشار فزاینده‏ای را در جهت استفاده از فناوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICTs)، به منظور آموختن دانشها و مهارتهای موردنیاز دانش‏آموزان در قرن بیست‏ویکم، تجربه می‏کنند. در گزارش «آموزش در جهان» یونسکو، به سال 1998، با عنوان «معلمان و تعلیم در جهانی دستخوش تغییر»، کاربردهای بنیادی فناوریهای اطلاعات و ارتباطات در نظام سنتی آموزش و فراگیری، به‏تفصیل شرح داده شده است. در این گزارش پیش‏بینی شده که فرایند آموزش ـ فراگیری و نحوه دسترسی معلمان و دانش‏آموزان به دانشها و اطلاعات گوناگون تغییر خواهد یافت.
  • مفاهیم پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات(آموزش الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی، پورتال، مراکز رشد و ...)

  • کتاب گزارش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اروپا (2003)
    رویکرد به‌کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعة ملی کشورها، در طی دهه گذشته، در اغلب کشورهای جهان مورد توجه جدی واقع شده است. در کشور ایران نیز، این رویکرد، اگرچه با کمی تأخیر ولی به‌تدریج و با شروع برنامة تکفا (توسعه و به‌کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات) در سطح ملی آغاز شد و در برنامة چهارم توسعة اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و چشم‌انداز بلندمدت 20 ساله کشور نیز به‌طور وسیع مورد عنایت قرار گرفت. سابقه این امر در میان کشورهای اروپایی و به‌طور خاص اتحادیة اروپا بیش از دیگر کشورها است، اگرچه در این رابطه، سابقه امر در امریکا بسیار ریشه‌دارتر از جهان به حساب می‌آید. اتحادیة اروپا و کمیسیونهای مرتبط، از سال 1993 در خصوص گسترش و به‌کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات به‌طور سالانه گزارش جامعی از عملکرد این اتحادیه و نگاه به آینده را تهیه و منتشر می‌کند که یک منبع نسبتاً موثق و دقیق برای محققان و دست‌اندرکاران برنامه‌ریزی و توسعه و همچنین دیگر علاقه‌مندان حوزه‌های اقتصادی‌ـ فنی است.

  • راهنمای امنیت فناوری اطلاعات
    راهنمای امنیت فناوری اطلاعات پس از درک ضرورت پرداختن به موضوع امنیت، به سفارش بانک جهانی و توسط گروه infoDev (یکی از زیرمجموعه¬های بانک جهانی) و به عنوان تلاشی برای ارتقای سطح امنیت فناوری اطلاعات در کشورهای عضو در این نهاد بین¬المللی تدوین و برای اولین¬بار در اجلاس نخست سران جامعة اطلاعاتی (WSIS) در سوئیس، در دسامبر سال 2003 میان شرکت¬کنندگان توزیع شد. محتویات این کتاب حاصل بررسی کتابها، مقالات، رساله¬ها، و مستندات تخصصی زیادی از کارشناسان و متخصصین این حوزه در سراسر دنیا است. فهرست کاملی از این مراجع در بخش ششم (پیوستها) آمده است که خوانندگان محترم می¬توانند با مراجعه به آنها از آخرین نکات و موضوعات نیز آگاهی یابند. کتاب حاضر علاوه بر اینکه مجموعه¬ای از تعاریف و راهکارهای امنیت عمومی را ارائه کرده، جنبه¬های فنی مدیریتی آنها را نیز مدنظر قرار داده است و در متن اولیه و همچنین ترجمة آن تلاش شده تا حد امکان مطالب بگونه¬ای عنوان شوند که فهم و درک آنها نیاز به دانش اختصاصی در این حوزه نداشته باشد و بتواند به کار جامعة گسترده¬ای از کاربران فناوری اطلاعات (خصوصاً مدیران) بیاید.

  • بازآفرینی دولت در عصر اطلاعات؛ کنش بین‌المللی برای اصلاح ساختار بخش دولتی با استفاده از فناوری اطلاعات
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات عامل مهم و دگرگون ساز کلیه مناسبات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گردیده و بر این اساس ساختار و سازوکار حاکمیت‌ها از دو بُعد افقی و عمودی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در بعد عمودی کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات و اتوماسیون فعالیت‌ها بطور همزمان، موجب گستردگی و تعمیق اقدامات اداری و تقلیل زمان و هزینه برای حصول نتیجه و ارائه خدمات به کاربران می‌شود ، در نتیجه ارتفاع عمودی ساختارها را کم می‌کند(تقلیل بوروکراسی) و از سویی در بعد افقی به دلیل تحولات پیرامونی سایر بخش‌ها، دامنه و نحوه دخالت دولت در قلمروها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. مسایل آزاد سازی و واگذاری اجراها در عمیق‌ترین سطوح اقتصادی ، اجتماعی و اجرایی به بخش‌های غیر دولتی پیامد این تطور و تحول است که امکان همزمان کنترل و نظارت دولت در پیگیری سیاست‌ها را تا عمیق‌ترین لایه‌های جامعه فراهم می‌کند. افزایش کارایی، تمرکززدایی، افزایش پاسخگویی، بهبود مدیریت منابع و بازارگرایی از نتایج کلی و مورد انتظار این تحول است. این کتاب برای کلیه مدیران، بخش دولتی و غیردولتی، متخصصین شرکت‌های مشاور،اساتید، دانشجویان و کاربران این قلمرو مناسب است.

  • بزرگان دانش رایانه ، زندگی و نوآوری های پانزده دانشمند علوم رایانه
    کتاب بزرگان دانش رایانه، زندگی و کارهای علمی پانزده دانشمند بزرگ و در قید حیات رایانه را عرضه می کند. 8 تن از آنها برنده جایزه تورینگ، معادل جایزه نوبل برای دانش رایانه، و همگی آنها مبتکران و نوآوران درجه یک هستند. بدون تردید، دانش رایانه ی امروزه ی ما بدون تلاشهای آنها قابل شناسایی نخواهد بود. آنها برای شما شرح خواهند داد که چگونه به این رشته علاقه مند شدند، چگونه از سایر دانشمندان و محیط تاثیر پذیرفتند، چگونه به کشفیات اولیه شان دست یافتند و چه تصویری از آینده در ذهن دارند. مطالب این کتاب بر اساس مصاحبه های شخصی به دست آمده و حتی الامکان از اصطلاحات علمی کمتر استفاده شده تا خواننده نیازی به دارا بودن پی زمینه های علمی خاص نداشته باشد.

  • راهبری اینترنت، مشارکت فراگیر
    موضوع راهبری جهانی اینترنت یا حاکمیت اینترنت مهمترین و حساسترین موضوع مورد بحث در عرصه بین‌المللی قلمرو فناوری اطلاعات و ارتباطات و قلمرو‌های توسعه‌ای می‌باشد . تا قبل از تصمیم تشکیل اجلاس جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی WSIS این چالش در بخش فنی شروع شده بود یعنی آدرس‌دهی در فضای اینترنتی و نحوه ارتباط آن با نظام آدرس‌دهی دنیای مخابراتی . به‌تدریج در طی جلسات پیشنهادی WSIS و تبیین اهمیت استراتژیک اینترنت به عنوان یک مقوله زیرساختی برای توسعه کلیه کشورها و تعاملات جهانی ، اهمیت راهبری اینترنت بیشتر عیان گردید و در نهایت مهمترین موضوع برای بحث و بررسی و اتخاذ راه‌کار گردید تا نتیجه آن به اجلاس دوم سران درباره جامعه اطلاعاتی در تونس عرضه گردد . نظام اینترنت تاکنون توسط موسسه ICANN که در امریکا ثبت و مستقر گردیده‌است اداره می‌شود . این موسسه سیاستها و راهبردهای اساسی خود را از طریق موسسه IANA از وزارت بازرگانی امریکا می‌گیرد.

  • چارچوب ملی معماری سازمانی ایران الگوی تدوین طرح جامع فناوری اطلاعات در سازمان‌ها
    معماری سازمانی مجموعه‌ای از محصولات و مدل‌ها است که به توصیف سازمان از حیث سامانه‌های اطلاعاتی و محیط کاری آن می‌پردازد. چنین جنگل انبوهی از مدل‌ها بدون بهره‌مندی از یک چارچوب برای هیچ‌کس قابل تولید و بهره‌برداری نخواهد بود. انتخاب چارچوب یکی از مهم‌ترین مراحل در اجرای معماری محسوب می‌شود . بنابراین، لازم است سازمان‌هایی که قصد دارند چنین تجربه‌ای را کسب کنند، راهنمایی برای انتخاب چارچوب در اختیار داشته باشند. از سوی دیگر شاید بتوان گفت، مهمترین دلیل رویکرد جهانی به معماری سازمانی نیاز روزافزون به تعامل است. در واقع این یکی از مهمترین مسائلی است که باعث متفاوت بودن رویکردهای پیشین به برنامه‌ریزی سامانه‌های اطلاعاتی (مانند طرح‌های جامع IT) با معماری می‌شود . این نیاز، تنها به تعامل میان سامانه‌های اطلاعاتی یک سازمان خاص منتهی نمیشود. زمانی که سازمانی به بزرگی یک دولت قصد دارد از مزایای معماری سازمانی بهره‌مند شود باید بتواند محکی برای ارزیابی صحت و دقت معماری ایجاد شده در هر بخش و سازگاری میان این معماریها داشته باشد.

  • مناقشات نام‌های دامنه؛قواعد و فرایند سیاست‌گذاری
    با توجه به اهمیت نام دامنه به مثابه منبعی محدود و نیز بر اثر رشد روزافزون استفاده از اینترنت در کشور ما، به نظر می‌رسد اداره امور مربوط به اختصاص نام دامنه و نیز رفع اختلافات و مناقشات، به مدیریت و پشتیبانی حقوقی در سطح کلان کشور نیاز دارد. برای حل این مشکل در سطح بین‌المللی دو اقدام صورت می¬گیرد؛ یکی افزایش تعداد گروه‌های سطح بالای نام دامنه سی‌سی‌تی‌ال‌دی (CCTLD) است که باعث افزایش گستره و دقت در نام‌گذاری می‌شود و اقدام دیگر امکان ثبت‌نام‌های بین‌الملل ام‌دی‌ان (MDN) تعریف نظام نشانی‌‌دهی جدید است که با مشارکت سازمان آی‌تی‌یو در دست بررسی و اقدام است.

  • گزارش فناوری اطلاعات و ارتباطات در اروپا (2002)
    این کتاب گزارش سالنامه ی رسمی فناوری اطلاعات و ارتباطات در اروپا است. این سالنامه معیارهایی را برای تحلیل بازار و آمارهایی از دهه گذشته به‌دست می‌دهد. گزارش فناوری اطلاعات در اروپا (2002) (EITO 2002) جامع‌ترین اطلاعات را درباره ی بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات یا آی‌سی‌تی در اروپا عرضه می‌کند. برنامه ی فرآیند گسترش جامعة اروپا که در سایه ی برنامه ی حمایت شغلی فِراس (PHRASE) میسر شده است، این بازار و طیف کشورهای تحت پوشش بازار آی‌سی‌تی را در اروپای مرکزی و شرقی گسترش می‌دهد. ایتو کماکان به موازات تحقیقات خاص برای گسترش آی‌سی‌تی تعیین‌کننده طرحهایی برای گسترش اقتصاد الکترونیکی اروپا است. برای ارائه مضامین سیاسی‌ـ ‌‌اقتصادی و اقتصاد الکترونیکی، این ویراست مستندات کام 2002 (com.2000) را نیز در بر دارد، این مستندات را کمیسیون اروپایی دربارة‌ اثرهای اقتصاد الکترونیکیِ تشکیلات اقتصادی اروپا تهیه کرده است