اصول ده گانه اقتصاد دیجیتالی

با با تشکر از خانم آوا جاودانی

 

·         پیوستن به جمع

هنگامی که قدرت از مرکز به بیرون جریان پیدا می کند، مزیت رقابتی متعلق به آنانی خواهد بود که یاد بگیرند چگونه نقاط قدرت غیرمتمرکز را در آغوش بگیرند.

 

·        بازده صعودی

هنگامی که اتصالات بین افراد و اشیاء افزایش پیدا می کنند، پیامد این اتصالات، به شدت تکثیر می شود. بطوری که موفقیت اولیه در"خود انحصارگری" نیست، بلکه در "خود افزایی" است.

 

·        فراوانی و نه کمیابی

هنگامی که تکنیک های تولید، هنر فراوان کردن کپی ها را تکامل می بخشند، ارزش به وسیله فراوانی منتقل می گردد تا به وسیله کمیابی . این ویژگی قانون کسب و کار سنتی را دگرگون کرده است.

 

 

ادامه مطلب ...

نقش فناوری اطلاعات دراقتصاد دانش محور

نویسنده : فناوران اطلاعات

منبع:www.itpaper.ir

اقتصاد دانش محور، اقتصادی است که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش عامل اصلی رشد، ایجاد ثروت و اشتغالزایی در همه صنایع است. البته افزایش دانش به خودی خود موجبات دانش محوری اقتصاد را فراهم نمی‌آورد بلکه بهره‌گیری از آن در همه ابعاد مورد لزوم است. هدف اقتصاد دانش محور ایجاد جامعه دانش محور است و جهانی شدن نیز از پیامد‌های دانش محور بودن اقتصاد است. در 2 قرن گذشته سه عامل سرمایه، زمین و نیروی کار از عوامل تولید بودند که خارج از سیستم اقتصادی قرار داشتند.از سال 1970 که دانش و تکنولوژی در رشد اقتصادی درازمدت بسیاری از کشورها تاثیر مثبت داشته، دانش به عنوان چهارمین عامل تولید در اقتصاد‌های پیشرفته مورد تایید قرار گرفت.

ادامه مطلب ...

اقتصاد اینترنت

امروز اینترنت یکی از اصلی‌ترین وسایل ارتباطات جمعی است که می‌تواند اخبار و اطلاعات را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به دورترین نقطهء جهان مخابره کند. بنابراین هر‌چه تعداد کاربران در یک کشور بیش‌تر باشد آن کشور پیشرفته‌تر به حساب می‌آید. به گزارش مرکز آمار اینترنت ورلد ( INTERNET WORLD ) کشورهای ایالات متحدهء آمریکا، چین، ژاپن، آلمان، هند، انگلیس، کرهء‌جنوبی، ایتالیا، فرانسه و روسیه 10 کشوری هستند که بیش‌ترین شمار کاربران را دارند . . ایالات متحدهء آمریکا 6/22 درصد از کل کاربران اینترنت جهان را دارد. پس از آمریکا کشور چین با داشتن 6/10 درصد از کل کاربران جهان، رتبهء دوم را از آن خود کرده است. در این کشور 94 میلیون نفر کاربر اینترنت وجود دارد که تنها 3‌/‌7 درصد از کل جمعیت این کشور است. جمعیت زیاد این کشور باعث شده است تا باوجود نفوذ کم اینترنت میان جمعیت یک میلیارد و 300 نفری این کشور بازهم شمار کاربرانش رتبهء دوم را در جهان به خود اختصاص دهد

ادامه مطلب ...

نگاهی جامع به تجارت الکترونیک

تجارت الکترونیک انجام کلیه فعالیت های تجاری با استفاده از شبکه های ارتباطی کامپیوتری به ویژه اینترنت است.تجارت الکترونیک به نوعی تجارت کاغذ است.به وسیله تجارت الکترونیک تبادل اطلاعات خرید و فروش واطلاعات لازم برای حمل و نقل کالا ها با زحمت کمتر و مبادلات بانکی با شتاب بیشتر انجام خواهد شد.شرکت ها برای ارطبات با یکدیگر محدودیت های فعلی را نخواهند داشت و ارتباط آنها با یکدیگر ساده تر و سریعتر صورت می پذیرد.ارتباط فروشندگان با مشتریان نیز میتواند به صورت یک به یک با هر مشتری باشد.
به عبارت دیگر تجارت الکترونیک نامی عمومی برای گستره ای از نرم افزارها و سیستم ها است که خدماتی مانند جستجوی اطلاعات مدیریت تبادلات بررسی وضعیت اعتبار اعطای اعتبار پرداخت به صورت online گزارش گیری و مدیریت حساب ها را در اینترنت به عهده می گیرند.این سیستم ها زیر بنای اساسی فعالیت های مبتنی بر اینترنت را فراهم می آورند.هدف از به کار گیری تجارت الکترونیک ارائه روشی جدید در انجام امور بازرگانی و مبادلات تجاری می باشد.این روش یک پل الکترونیکی را بین مراکز تجاری ایجاد نموده است که به واسطه آن تاجران قادرند محصولات و خدمات خود را به شکل تمام وقت و به تمام خریداران در سراسر جهان مستقل از مرزهای جغرافیایی و ملیت ها عرضه کنند.تجارت الکترونیک با حجم کمتری از اطلاعات که لزوما در قالب یکسانی نبوده و بین مردم عادی ردو بدل می شود سرو کار دارد.

ادامه مطلب ...

رتبه ۶۵ ایران در جدول آمادگی تجارت الکترونیک

رئیس مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی گفت: ارزش تجارت الکترونیکی در سال‌جاری میلادی به 13 تریلیون دلار خواهد رسید.

به گزارش پایگاه خبری آی سی تی رولد،محمود دودانگه در چهارمین همایش دو روزه تجارت الکترونیکی گفت: براساس گزارش فارستر، ارزش تجارت الکترونیکی جهان در سال 2004، حدود 7/6 تریلیون دلار بوده است که پیش‌بینی می‌شود در سال 2007 به 13 تریلیون دلار برسد که به صورت متوسط نرخ رشد بیش از 50 درصد در سال را نشان می‌دهد.
وی اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود حجم تجارت الکترونیکی برای سال 2004 حدود 5/3 تریلیون دلار بوده است ولی ارزش و اقعی تجارت اکترونیکی در همان سال به 7/6 تریلیون دلار رسید و این امر نشان از روند رشد روزافزون تجارت الکترونیکی در جهان است.
دودانگه افزود: براساس گزارش فارستر، آمریکایی شمالی با حجم تجارت الکترونیکی 5/3 تریلیون دلار در سال 2004 در رتبه اول و منطقه آسیا - اقیانوسیه با 6/1 تریلیون دلار و اروپایی غربی با 5/1 تریلیون دلار به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.
وی ادامه داد:‌مطالعات نشان می‌دهد که موفقیت تجارت الکترونیکی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه عمدتاً به خاطر شرایط مناسب بسترهای الکترونیکی در این کشورها است.
رئیس مؤسسه مطالعات پژوهش‌های بازرگانی اظهار داشت: بررسی شاخص‌های مورد استفاده در اندازه‌گیری زیرساخت‌های فنی و مخابرات و ارتباطی نشان می‌دهد که شاخص‌های گسترش ICT در ایران نسبت به متوسط جهان (به غیر تلفن ثابت) وضعیت مناسبی نداشته است.
وی گفت: بررسی‌های آنکتاد در خصوص راهبردهای تجارت الکترونیکی در 23 کشور توسعه یافته و 27 کشور در حال توسعه نشان می‌دهد که آگاه‌سازی، آموزش و تحصیل اولین عنصر کلیدی در راهبردهای ملی تجارت الکترونیکی است.
دو دانگه اظهار داشت: براساس مطالعات انجام شده رتبه ایران از رتبه 50 در سال 2001 در جدول آمادگی الکترونیکی به رتبه 65 در سال 2006 نزول پیدا کرده است و این امر بیانگر رشد کاهنده آمادگی الکترونیکی در ایران در قیاس با سایر کشورهاست

7 نکته مهم در E. Bay

نویسنده / مترجم:

محمد رضا نوروزیmr.noruzi@yahoo.com

مزیت E. Bay در این است که، شما نیاز ندارید که برای خود یک سایت مخصوص طراحی کنید. و یک هزینه ایجاد سایت بپردازید و با استفاده از این روش شما می توانید تجارت کوچک و نوپای خود را توسعه داده و در آخر یک E. Bayموفق نیز شوید . چگونه یک E. Bay موفق شویم؟ 1.ایجاد تصویر مناسب در E.Bay یک تصویر مناسب و عالی به اندازه 1000 لغت ارزش دارد اگر یک تصویر مناسب از کالایتان را در E. Bay ارائه دهید مثل این است که متنی در مورد کالایتان به اندازه 1000 لغت نوشته اید. البته اینسنت قدیمی وجود دارد که مردم دوست دارند که کالایشان را قبل از خرید خوب ببینند . پس سعی کنید تصویر خوبی از کا لایتان را ارائه دهید . 2) در E. Bayکاملا" تحقیق کنید . قبل از اینکه کالایتان را به E .Bay ارائه دهید حتما" در مورد کالاها ی دیگری که در آن ارائه شده خوب تحقیق کنید و جنس مورد نظرتان را از تمام جهات تحقیق کنید. مثلا" ببینید سایر شرکتها آن کالا را با چه کیفیت تصویری ارائه داده است ؟ یا قیمت آن چقدر است؟ پس با دقت بسنجید . این امر به شما این امکان را می دهد که به خود سنجی کافی برسید؛ و بدانید که کالای تولید شده خود ؛ چقدر در بازار می تواند ارزش داشته باشد ؟ 3)تمام مسائل مربوط به حمل و انتقال را یاد بگیرید . البته این مسئله درحیطه و کنترل فروشنده در E .Bay است . اما ممکن است بعضی از روشها و متدها ی حمل و انتقال کالا بهتر از دیگری باشد . که اگر روش انتقال کالا به مشتری شما بهتر باشد در لیست ارائه کرده خود به E. Bay حتما" ذکر کنید که روش انتقال کالایتان بهترین است وضمنا" از کدام نوع است . 4) نگارش لیست E .Bay برای فروش کالای خود در E .Bay مثل سایر و انواع بازارهای فروش، نیاز به یک تصویر خوب از کالایتان در ذهن مشتری دارید ، آن چنان تصویر زیبایی که، خواننده لیست E. Bay شما با خواندن مطالب آن ، مشتری شما بشود پس سعی کنید هیچ خوانندهای را از دست ندهید. این همان ،ایجاد تصویر خوب از کالا در ذهن خواننده خواهد بود. پس وقت بگذارید و روی مهارتهای E .Bay نویسی کار کنید . زیرا جزو ابزارهای قدرتمند فروش در E. Bay است. 5) نحوه پرداخت متنوع ارائه کنید . سعی کنید کالایتان را با انواع مختلف پرداخت ارائه کنید . مثلا" پرداخت اینترنتی یا پستی یا کارتهای اعتباری و... روش پرداخت متنوع مساوی فروشی بیشتر است . 6) به بازخورهای مثبت ارسال شده توجه کنید . بازخورهای مثبت را حتما" به هر طوری که می توانید ، در لیست هایتان ارائه کنید. و سابقه مثبتی را که داشته اید را به خوانندگانتان حتما" ارائه دهید این امر باعث می شود؛ که سابقه مثبت خودتان را به مشتریانتان بیان کنید . تا بدانند ، چقدر در تجارتتان موفق بوده اید. 6) حرفه ای باشید . آنچنان سرویس خدمات مشتریانی را در شرکت ایجاد کنید که ، بتوانید در بازارهای تجارت رقابت خوبی داشته باشید . خدماتتان را متمایز بسازید . مثلا" با دادن کالایی بهتر ، خدمات سریع به مشتریان ، کیفیت بالا،و در صورت تعمیر کالا قیمت تعمیر پایین ، احترام خوب به مشتریان و.... نتیجه گیری : علاوه بر اینکه شما می توانید کالای خود را به روش سنتی به فروش برسانید؛ از روشهای مشابه که یکی از آنها E. Bay است نیز استفاده کنید . در دست داشتن بازار یکی از رموز تجارت است پس با داشتن مدیریت و مهارت عالی در زمینه E. Bay سعی کنید انحصارمثبت این بازار را نیز در دست بگیرید

منبع:www.industryinfobase.ir

موارد قانونی در تجارت الکترونیکی(۲)

نام شرکت و نام دامنه :

یکی از مشکلات رایج در فضای سایبر سو استفاده از نام اشخاص و یا علامت های تجاری آنها است.تعریف و مجازات مربوط به این جرم که بیشتر برای اشخاص و شرکت های مشهور بوجود می آید در مواد ٦٦ و ٧٦ قانون تجارت الکترونیک ایران مصوب ١٣٨٢ مجلس شورای اسلامی آمده است.لازم به ذکر است که کارآیی این قانون در خصوص دامنه های اینترنتی منحصر به دامنه های کشوری .ir است و سایر دامنه ها از قبیا .net و .com و غیره تابع قوانین ایالتی ایالات متحده آمریکا می باشند.همین امر به یکی از مناقشات اصلی اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی که قرار است امسال در تونس برگزار شود تبدیل شده است.متن کامل دو ماده فوق به نقل از قانون تجارت الکترونیک ایران به شرح زیر است:

ماده ٦٦:  به منظور حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تشویق رقابت های مشروع در بستر مبادلات الکترونیکی استفاده از علائم تجاری بصورت نام دامنه و یا هر نوع نمایش برخط علائم تجاری که موجب فریب یا مشتبه شدن طرف به اصالت کالا و خدمات شود ممنوع و متخلف به مجازات مقرر در این قانون خواهد رسید.

ماده ٧٦: متخلفان از ماده ٦٦ این قانون به یک تا سه سال حبس و جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا یکصد میلیون ریال محکوم خواهند شد.

 

 

٤.انتساب داده پیام:

این هفته به بررسی قوانین مربوط به انتساب داده پیام (Data Message) به ارسال کننده آن (اصل ساز) خواهیم پرداخت:
ماده ١٨:در موارد زیر داده پیام منسوب به اصل ساز است:
الف - اگر توسط اصل ساز و یا به وسیله شخصی ارسال شده باشد که از جانب اصل ساز مجاز به این کار بوده است.
ب – اگر به وسیله سیستم اطلاعاتی برنامه ریزی شده یا تصدی خودکار از جانب اصل ساز ارسال شود.
ماده ١٩:داده پیامی که مطابق یکی از شروط زیر ارسال می شود ، مخاطب حق دارد آن را ارسال شده محسوب کرده و مطابق چنین فرضی (ارسال شده) عمل نماید:
الف – قبلا به وسیله اصل ساز روشی معرفی و یا توافق شده باشد که معلوم کند آیا داده پیام همان است که اصل ساز ارسال کرده است.
ب – داده پیام دریافت شده توسط مخاطب از اقدامات شخصی ناشی شده که رابطه اش با اصل ساز ، یا نمایندگان وی باعث شده تا شخص مذکور به روش مورد استفاده اصل ساز دسترسی یافته و داده پیام را به مثابه پیام خود بشناسد.
ماده ٢٠ : ماده ١٩ این قانون شامل مواردی نیست که داده پیام از اصل ساز صادر نشده و یا به طور اشتباه ارسال شده است.
ماده ٢١ : هر داده پیام یک داده پیام مجزا و مستقل محسوب می گردد.مگر آنکه معلوم باشد که آن داده پیام نسخه مجددی از داده پیام اولیه است.

 

موارد قانونی در تجارت الکترونیکی(۱)

سعید رستگار

 

١.تبلیغات و ارسال هرز نامه :  

مبحث تبلیغات و بازاریابی یکی از بحث بر انگیز ترین مباحث قانونی مربوط به تجارت الکترونیک بحساب می آید که در قانون تجارت الکترونیک ایران به آن توجه کافی نشده است.به عنوان مثال به Spamming که معضلی بسیار جدی در این حوزه است تنها در یک ماده بطور کاملا سطحی اشاره شده است که البته احتمالا کمبود در قانون جرایم اینترنتی که توسط قوه قضائیه در دست تدوین است رفع خواهد شد.مجموعه قوانین مربوط به تبلیغات که تحت عنوان "فصل دوم : در قواعد تبلیغ " آمده اند به شرح زیر است:

ماده ٥٠:تامین کنندگان در تبلیغ کالا و خدمات خود نباید مرتکب فعل یا ترک فعلی شوند که سبب مشتبه شدن  و یا فریب مخاطب از حیث کمیت و کیفیت شود.

ماده ٥١ : تامین کنندگانی که برای فروش کالا و خدمات خود تبلیغ می کنند نباید سلامتی افراد را به خطر اندازند.

ماده ٥٢ : تامین کننده باید به نحوی تبلیغ کند که مصرف کننده بطور دقیق ، صحیح و روشن اطلاعات مربوط به کالا و خدمات را درک کند.

ماده ٥٣ : در تبلیغات و بازاریابی باید هویت شخص یا بنگاهی که تبلیغات به نفع اوست روشن و صریح باشد.

ماده ٥٤ : تامین کنندگان نباید از خصوصیات ویژه معاملات به روش الکترونیکی جهت مخفی نمودن حقایق مربوط به هویت یا محل کسب خود سو استفاده کنند.

ماده ٥٥ : تامین کنندگان باید تمهیدانی را برای مصرف کنندگان در نظر بگیرند تا آنان راجع به دریافت تبلیغات به نشانی پستی و یا پست الکترونیکی خود تصمیم بگیرند.

ماده ٥٦ : تامین کنندگان در تبلیغات باید مطابق با رویه حرفه ای عمل نمایند.ضوابط آن به موجب آیین نامه ای است که در ماده (٧٩) این قانون خواهد آمد.

ماده ٥٧ : تبلیغ و بازاریابی برای کودکان و نوجوانان زیر سن قانونی به موجب آیین نامهای است که در ماده (٧٩) این قانون خواهد آمد.

 

ماده ٧٩ : وزارت بازرگانی موظف است زمینه های مرتبط با تجارت الکترونیکی را که در اجرای این قانون موثر می باشند شناسایی کرده و با ارائه پیشنهاد و تایید شورای عالی فناوری اطلاعات ، خواستار تدوین  مقررات مربوطه و آیین نامه ها و مقررات پس  از تصویب هیات وزیران به مرحله اجرا در خواهند آمد.سایر آیین نامه های مورد اشاره در این قانون به ترتیب ذیل تهیه خواهند شد:

 [...]

ب – آیین نامه های مربوط به مواد (٥٦) و (٥٧) این قانون به پیشنهاد وزارتخانه های بازرگانی و فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی  کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

 

٢.امضای الکترونیک :

در قرارداد های تجاری و بطور کلی هر قراردادی یکی از راه های اثبات هویت طرفین تشخیص امضای فرد است.با گسترش تجارت الکترونیک و افزایش مبادلات و ارتباطات الکترونیکی نیاز به وسیله ای که اثبات کننده هویت فرد باشد بیشتر شد تا اینکه بالاخره امضای دیجیتال به عنوان راه حلی مناسب برای این خلا برگزیده شد.در قانون تجارت الکترونیک ایران نیز امضای الکترونیک به عنوان راه حلی جهت اثبات هویت فرستنده پیام  و ... پیش بینی شده است.موارد قانونی مربوط به امضای دیجیتال در قانون تجارت الکترونیک به شرح زیر است:

ماده ٢ بند "ی":امضای الکترونیکی:عبارت از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به داده پیام (Data Message) است که برای شناسایی امضا کننده داده پیام مورد استفاده قرار می گیرد.

ماده ٢ بند "ک":امضای الکترونیکی مطمئن:هر امضای الکترونیکی است که مطابق ماده (١٠) این قانون باشد.

ماده ٢ بند "ل":امضا کننده:هر شخص یا قائم مقام وی که امضای الکترونیک تولید می کند.

ماده ٧:هرگاه قانون وجود امضا را لازم بداند، امضای الکترونیکی مکفی است.

ماده ١٠:امضای الکترونیکی مطمئن باید دارای شرایط زیر باشد:

الف)نسبت به امضا کننده منحصر به فرد باشد.

ب)هویت امضا کننده داده پیام را مشخص نماید.

ج)به وسیله امضا کننده و یا تحت اراده انحصاری وی صادر شده باشد.

د)به نحوی به یک داده پیام متصل شود که هر تغییری در آن داده پیام قابل تشخیص و کشف باشد.

ماده ١٥:نسبت به داده پیام مطمئن ، سوابق الکترونیکی مطمئن و امضای الکترونیکی مطمئن انکار و تردید مسموع نیست و تنها می توان ادعای جعلیت به داده پیام مزبور وارد و یا ثابت نمود که داده پیام مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است.

ماده ٣١:دفاتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی واحد هایی هستند که برای ارائه خدمات صدور امضای الکترونیکی در کشور تاسیس می شوند.این خدمات شامل تولید ، صدور ، ذخیره ، ارسال ، تایید ، ابطال و به روز نگهداری گواهی های اصالت (امضای) الکترونیکی می باشد.